Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Travelmarketing.pl | 20 września 2018

Scroll to top

Top

0 Komentarzy

Quertes. Pasja do jedzenia zamknięta w aplikacji

Quertes. Pasja do jedzenia zamknięta w aplikacji
Ewa Jurkiewicz

W dzisiejszych czasach dzielimy się wszystkim: samochodami, usługami, ubraniami czy mieszkaniami. Startup Quertes postanowił spróbować innego podejścia do sharing economy. Stworzył mobilną platformę do dzielenia się jedzeniem.

Czym jest aplikacja Quertes?

Quertes to darmowa aplikacja, którą można pobrać na telefony z iOSem i Androidem. Jest to polski startup, założony przez Joannę Gawędę i Adama Domańskiego w 2016 roku. Aplikacja rozwija się w Polsce, Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii i łączy wszystkich fanów jedzenia.

Celem aplikacji jest połączenie ze sobą osób gotujących prywatnie z tymi, które szukają domowego jedzenia.  W aplikacji nie spotkamy ani restauracji, ani samych profesjonalnych Chefów kuchni. Tutaj swoje potrawy oferują osoby, dla których gotowanie to pasja. Takich, którzy gotują dla swojej rodziny, przyjaciół i tą pasją chcą się podzielić z innymi. Bo nic tak nie łączy jak jedzenie. Aplikacja umożliwia każdej osobie wkroczenie do świata gastronomii, dzięki czemu domowi pasjonaci gotowania mogą zacząć czerpać realne, finansowe profity ze swojej pasji.

Jak powstał projekt?

Quertes powstał z braku możliwości zamawiania czegoś innego – domowego. I przede wszystkim, z pasji do jedzenia. Co-funderka aplikacji, Joanna Gawęda, przez lata pracowała w dużej warszawskiej korporacji. Na początku z zamawianiem lunchu nie miała problemu, była przecież stołówka i parę knajpek dookoła. No i nieśmiertelny Pan Kanapka w różnych odsłonach. Jednak z czasem okazało się, że możliwości są tak naprawdę bardzo ograniczone. Bo ile można jeść dokładnie to samo? A nie każdy ma przecież i czas, i ochotę, żeby codziennie przygotowywać domowy lunch.

Dlatego Joanna zaczęła przynosić do pracy domowe obiady. Albo ciasta. I okazało się, że to jest to, za czym ludzie tęsknią. Aby zwróciło się jej za składniki, współpracownicy stworzyli specjalny fundusz. I to okazało się być najlepszą inspiracją. Joanna porzuciła pracę w korporacji i razem z Adamem Domańskim zajęli się tworzeniem aplikacji. Ustalanie koncepcji, funkcjonalności aplikacji i praca nad nią trwała prawie dwa lata.

Quertes. Od pomysłu do realizacji

To, z czego od początku wychodzą twórcy aplikacji Quertes jest to, że jedzeniem dzielimy się od zawsze. Wystarczy spojrzeć na kulinarne grupy w mediach społecznościowych, na bazary i portale z ogłoszeniami. Znajdziemy tu setki osób, które oferują, że upieką tort na wesele czy przygotują catering. A jak wygląda aplikacja?

Aplikacja rozróżnia dwie główne sekcje, do których tak zwani Chefowie mogą dodawać swoje posiłki: Oferty i Menu Teraz. Menu Teraz to wyjście naprzeciw tym, którzy chcą zamówić lunch czy obiad. Są to pojedyncze porcje do kupienia teraz bądź w najbliższych dniach czy godzinach. Daje to możliwość przerwania codziennej rutyny, polegającej na zamawianiu cały czas tego samego, tylko dlatego, że jest blisko naszego domu bądź pracy. Oferta zaś pozwala na stworzenie portfolio wszystkich potraw, jakie Chef może przygotować na zamówienie, a co za tym idzie – umożliwia „założenie” swojej własnej, wirtualnej restauracji.

Za pomocą wewnętrznego komunikatora osoba zainteresowana pisze do Chefa i wspólnie ustalają szczegóły dotyczące zamówienia, takie jak dokładna cena, wielkość czy sposób odbioru dania. Jest to dodatkowa możliwość zarobku dla niepracujących zawodowo mam, ludzi starszych, tych, którzy są między pracami albo dla tych, którzy po prostu chcą i lubią gotować. Warto również dodać, że Quertes działa na zasadzie geolokalizacji – pokazuje nam jedynie oferty najbliżej nas. Ponadto aplikacja współpracuje z firmą Braintree i postawiła na ochronę użytkownika po każdej ze stron. Kucharz otrzyma pieniądze na swoją pracę, nawet jeżeli klient nie odbierze od niego jedzenia. I w drugą stronę – jeżeli Chef nie dostarczy, to pieniądze nie zostaną pobrane od zamawiającego.

Ważną kwestią jest też marnowanie żywności w krajach wysokorozwiniętych. Nadmierny konsumpcjonizm prowadzi do tego, że ilość produkowanego jedzenia nieraz przekracza zapotrzebowanie na dany kraj. Co za tym idzie, nawet 1/3 produktów, mimo że nadaje się do spożycia, ląduje w śmietniku. Jednocześnie w naszym społeczeństwie rośnie świadomość na temat ekologii i ochrony środowiska. Twórcy aplikacji podkreślają, że sekcja Menu Teraz może sprawić, że mniejsza ilość dobrych produktów będzie wyrzucana do kosza. Wystarczy, że ktoś, kto kupił za dużo składników na obiad, ugotuje więcej i podzieli się tym na Quertes. W ten sposób można połączyć chęć zarobienia dodatkowych pieniędzy z realną walką o zaprzestanie marnowania jedzenia.

Kulinarny dream?

Z każdym miesiącem aplikacja zyskuje nowych użytkowników, którzy zaczynają tworzyć lokalne społeczności. Co ciekawe, to Polacy mają największe opory przed dzieleniem się. Przyczyną jest brak zaufania. A przecież posiłkami dzielimy się nieświadomie cały czas-  jemy u znajomych, na klasową Wigilię dzieci szykujemy jedzenie, a ze znajomymi z pracy dzielimy się kanapką czy makaronem. Aplikacja różni się tym, że pozwala na tym zarobić. Zdecydowanie mniejsze wątpliwości odnośnie aplikacji mają mieszkańcy USA czy Wielkiej Brytanii. Dlatego Quertes część swojej uwagi chce poświęcić na edukowanie społeczeństwa.

Quertes

Domowe jedzenie od sąsiada, który może być mistrzem przygotowywania sushi albo od pani z bloku obok, które robi najlepsze pierogi świata, jest warte odrobiny zaufania. Po to też wprowadzony został system oceny danego Chefa – żeby przed podjęciem decyzji na temat zamówienia, można było sprawdzić, jak dana osoba jest oceniana przez innych współużytkowników aplikacji.

Społeczność Quertes

Do społeczności Quertes może dołączyć każdy. Każda osoba gotująca może otworzyć swoją własną „wirtualną restaurację”, w której będzie się dzielić swoimi przysmakami. Technologia pozwala nam na realizowanie naszej pasji bez żadnych ograniczeń. Teraz mamy kolejne narzędzie, żeby to wykorzystać. Być może to domowe jedzenie, pasja i miłość do gotowania okaże się być przepisem idealnym.

Ewa Jurkiewicz - Content & Marketing Specialist. Skupiona wokół tworzenia treści internetowych i social mediowych. Od dwóch lat związana ze startupem Quertes będącym jedną z pierwszych aplikacji food-sharingowych. Entuzjastka wszystkiego, co nowe - zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym.

Dodaj komentarz